Γράφει με περηφάνια ο θείος και νονός του στιχουργού Τέρπανδρου , o Λαμπροκλής Τερπ. Παπαδόπουλος.
Νοιώθω περήφανος γιατί θα σκιαγραφήσω την πορεία του ταλαντούχου ανιψιού μου και αναδεξιμιού μου Τέρπανδρου (Τάκη), γιο των αγαπημένων, αδελφού μου Ευάγγελου και Όλγας και αδελφό της καλοσυνάτης Αριάδνης (Άννυς).
Γνωστό το ξεκίνημά του από τον αγαπητό πρωτεξάδελφό μου Σπύρο Β. Πιπερά που προ καιρού έγραφε στο περιοδικό του Συλλόγου , (τ. αριθ.169/2003) «Ένας νέος στιχουργός - Ερεσιώτης γεννιέται» και (στο τ. αριθ. 187/2007) «Ένας νέος στιχουργός - Ερεσιώτης καταξιώνεται…».
Δεν υπερβάλλω που, στο νέο τεύχος του περιοδικού (αρ. 207) γράφω σαν επικεφαλίδα: «Ένας νέος στιχουργός - Ερεσιώτης καταξιώθηκε!!», αφού κυκλοφόρησε η εξ ολοκλήρου προσωπική δουλειά δύο ταλαντούχων δημιουργών, ο δίσκος (CD): «Πήρε φόρα όλη η χώρα» και περιλαμβάνει δέκα έντεχνα-λαϊκά τραγούδια, όλα του σεμνού και μετριόφρονα στιχουργού Τέρπανδρου, τα οποία μελοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από το νεαρό συνεργάτη του, εξ ίσου σεμνό – γιατί τον γνώρισα – ταλαντούχο μουσικό-συνθέτη Κωνσταντίνο Βελλιάδη, ο οποίος εκτός από μεγάλο ταλέντο, είναι ένας τελειοποιημένος ‘επιστήμονας’ στο είδος του, αφού σπούδασε μουσική.
Στο μικρό φυλλάδιο που εσωκλείεται στην κασετίνα του CD, στο οποίο περιλαμβάνονται οι στίχοι των τραγουδιών, οι ερμηνευτές με τη φωτογραφία του καθενός και λοιπά στοιχεία, εκτός από το συνθέτη και ο ίδιος ο στιχουργός Τέρπανδρος εξιστορεί και σχολιάζει με εύστοχη και έντεχνη λακωνικότητα, τη γνωριμία τους, τη συνεργασία τους … τη δημιουργική συμμαχία Αθήνας-Θεσσαλονίκης,, τις επιτυχίες τους και τα πολλά ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες του, τους αξιόλογους ερμηνευτές, τους μουσικούς, το στούντιο, τον ηχολήπτη και το κουράγιο που έπαιρνε από τις …δύο γυναίκες της ζωής του, τη χαμογελαστή γυναίκα του Σοφία και τον αυστηρό …και γλυκό κριτή του, την 10χρονη κόρη τους Όλγα-Δήλια.
Και οι δύο τους, στιχουργός και συνθέτης, έχουν ήδη δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής και μελωδίας,, αφού σαν δίδυμο έχουν γράψει και υπογράψει αρκετά τραγούδια που ερμήνευσαν τραγουδιστές πρώτης γραμμής, όπως, ο Γιώργος Νταλάρας ο Βασίλης Καρράς, καθώς επίσης η Θέλξη, ο Στάθης Ραφτόπουλος κ.ά. Το κάπως αστείο είναι ότι, σε κάποια συνάντηση του Τέρπανδρου με το Γιώργο Νταλάρα, την στιγμή που συστήνονταν, ο δημοφιλής τραγουδιστής αναφώνησε: «Μπράβο! Είσαι πολύ νεώτερος απ’ ότι σε φαντάστηκα, λόγω της πραγματικά μεστότητας και του ξέχωρου νοήματος των στίχων σου που διάβασα!». Επίσης η μεγάλη Μαρινέλλα, είχε θαυμάσει τους στίχους που είχαν συντεθεί για το δικό της ξέχωρο στυλ εκτέλεσης, σε CD που είχε προγραμματισθεί να κυκλοφορήσει, ο οποίος τελικά δεν ευοδώθηκε να γίνει, γιατί εισχώρησε η οικονομική κρίση και ανέτρεψε τα σχέδια της παραγωγής. Υποσχέθηκε, πως σίγουρα θα υπάρξει συνεργασία σε πρώτη ευκαιρία.
Έχει σημασία ότι, στο νέο CD «Πήρε φόρα όλη η χώρα» που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν τα τραγούδια πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες / αστέρια, όπως οι: Κώστας Μακεδόνας, Κατερίνα Κούκα, Μελίνα Ασλανίδου, Γιώτα Νέγκα Αρετή Κετιμέ, Σαββέρια Μαργιολά,, Σωκράτης Παπαϊωάννου. Οι δύο τελευταίοι εκτελεστές, παρότι λιγότερο γνωστοί, είναι ομολογουμένως, εξ ίσου αξιόλογοι.
Πρέπει να σημειωθεί η ενθαρρυντική πραγματικότητα ότι, η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης (γκάλοπ), βασισμένη στο ‘αν αρέσει’ ο νέος πολυσυλλεκτικός δίσκος, είναι απόλυτα θετική.
Ο Τέρπανδρος γεννήθηκε το 1967 στη Κινσάσα του Κογκό. Πρόσεχα ότι, από τα πρώτα μαθητικά χρόνια στο εκεί Δημοτικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματά του, δεν άφηνε στιγμή να πάει χαμένη, διάβαζε συνεχώς παιδικά διηγήματα και συναφή ή άλλα κείμενα σε τεύχη ή βιβλία, που του αγόραζαν οι γονείς του, ή εύρισκε από τους εκεί φίλους του.
Είναι διπλωματούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ευθύς αμέσως εργάστηκε στην Αθήνα σε υπεύθυνες θέσεις. Ξαναπήγε με τη γυναίκα του στην Κινσάσα, έστησε δική του δουλειά, αλλά λόγω της εκεί έκρυθμης κατάστασης, επαναπατρίστηκε, όπως φρονίμως έπραξαν πολλοί άλλοι από τους εκεί απόδημους. Έχει σιγουριά στον εαυτό του και δεν πτοείται αν κάτι δεν πάει καλά. Προχωράει για νέους ορίζοντες, χωρίς δισταγμό, σίγουρος ότι θα πετύχει. Προετοιμάζει νέα σχέδια. Και πέτυχε!
Δεν σταμάτησε ποτέ να μελετά και να παρακολουθεί, από δίψα μάθησης, διάφορα σεμινάρια με κάθε λογής θέματα. Προ καιρού με πληροφόρησε για κάποια μελέτη του. Πρόσφατα μου είπε ότι μελετάει αρχαίους έλληνες φιλόσοφους. Πρέπει να ομολογήσω ότι έχει ευρεία μόρφωση και πνευματική πολυμέρεια και όταν τύχει να λάβει μέρος σε συζητήσεις, διαπιστώνει κανείς ότι βυθίζεται σε φιλοσοφικές αναλύσεις και προβαίνει σε ανταλλαγές σκέψεων ’επί παντός επιστητού’.
Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, ο Τέρπανδρος μπαίνει στο χώρο της στιχουργίας με αφοσίωση και εκτονώνεται, επηρεάζοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος του είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά. Χρησιμοποιεί μεταφορές (δηλαδή, έννοιες εκφραζόμενες με παραβολή ή παρομοίωση), νεοπαγείς στοχασμούς και έντονες εικόνες πολλές φορές υπερρεαλιστικές. Αποτυπώνει μια διαφορετικής μορφής έκφραση από την μέχρι τώρα στιχουργία, με θέματα που ξεφεύγουν από τα ό, σα μέχρι χθες ακούγαμε, από τα συνηθισμένα. Το δικό του περίτεχνο ύφος στους στίχους γίνεται περισσότερο ψυχογραφικό, περισσότερο προσωπικό, φτάνοντας κοντά στους σύγχρονους προβληματισμούς του ανθρώπου. Διαφαίνεται τολμηρός και με εξομολογητικό χαρακτήρα στον τρόπο συνειρμού και πλοκής των στίχων. Δείχνει ευστροφία και στιχουργική δεξιότητα. Οι πρώτες στιχουργικές δημιουργίες του αποκαλύπτουν βάθος και στοχασμό κι ένα είδος ανήσυχου πνεύματος. Οι στίχοι του διαπνέουν πλούσιο και πηγαίο λυρισμό. Διακρίνεται για τη λεπτότητα της έκφρασης και τη κομψότητα των στίχων. Προσωπικά με συγκινούν και με ενθουσιάζουν. Πιστεύω πως, οι μελοποιημένοι στίχοι του θα γνωρίσουν καταπληκτική διάδοση μεταξύ ευρύτατων στρωμάτων και θαυμαστών του.
Παρά το γεγονός ότι, βρισκόμαστε σε μια εποχή κακής οικονομικής και μη ηθοπλαστικής συγκυρίας, που τα πάντα έχουν ατονήσει ή και αδρανήσει, παρά ταύτα, ο Τέρπανδρος κατόρθωσε να διεισδύσει και απτόητος να προχωράει με νέες επιτυχίες μέχρι να επιβάλλει την αξιοθαύμαστη παρουσία του, όταν άλλοι οπισθοχωρούν. Διαβάζοντας στο διαδίκτυο, τα διάφορα επαινετικά σχόλια, γι αυτό το CD, επισήμανα το ακόλουθο: «Όταν όλα τριγύρω καταρρέουν, ευτυχώς ακόμη αντέχουμε, χάρη σ’ αυτά τα παιδιά (τον Κωνσταντίνο Βελλιάδη-συνθέτη & τον Τέρπανδρο-στιχουργό) που γράφουν τέτοια τραγούδια! Μπράβο σας!!».
Πιστεύω ότι, αρχίζει πλέον να συναγωνίζεται «…τα ιερά ονόματα/τέρατα της ελληνικής μουσικής στιχουργίας»- όπως τους χαρακτήρισε ο παντού και πάντα άξιος Σπύρος Β. Πιπεράς στη σελ. 24 του τ. 187 της ‘Ε’.
Πρόσεξα πως οι στίχοι του Τέρπανδρου έχουν πλήρη ενότητα και διαισθάνομαι ότι, από καιρού ξεπέρασε τους τυχόν ενδοιασμούς του και εδραιώθηκε η πεποίθηση της αδιάκοπης επιτυχίας του. Διακρίνω ότι, βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στιχουργικού ερεθισμού και ψυχικής διέγερσης. Νοιώθει και πιθανόν να ορίζει τη στιχουργία σαν «ρυθμική δημιουργία του ωραίου». Προχώρα Τέρπανδρε, η αξιοσύνη σου φάνηκε προ πολλού καιρού.
Όπως γράφεις κι εσύ στο φυλλάδιο που εσωκλείεται στη κασετίνα του CD: «Πόσα ευχαριστώ να πω;!». Εμείς που σε θαυμάζουμε, πόσα ευχαριστώ να σου πούμε και πόσες ευχές να σου δώσουμε;!
Συγχαρητήρια! Μπράβο Τέρπανδρε! Τίμησες τον συνονόματο σου αείμνηστο Παππού σου! Θα χαίρεται από κει που βρίσκεται.
Τίμησες και το όνομα του κοντοχωριανού μας Αντισσαίου Τέρπανδρου, ποιητή και μουσικού με μεγάλη ιστορία, που διέπρεψε πριν περίπου 2.700 χρόνια και ονομάστηκε «πατέρας της ελληνικής μουσικής», που όπως ξέρεις, γιατί προ καιρού το συζητούσαμε, πήγε στη Σπάρτη, όπου νίκησε στους μουσικούς αγώνες των Καρνείων και τόσα άλλα, πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα.
Τράβα μπρος…! Σε θαυμάζουμε και σε αγαπάμε, για τις χαρές που μας προσφέρεις.
Λαμπροκλής (ή Λάμπρος) Τερπάνδρου Παπαδόπουλος
==============================================
-Τέρπανδρος : σημερινός καταξιωμένος ταλαντούχος Ερεσιώτης στιχουργός.
-Τέρπανδρος : χθεσινός αείμνηστος Ερεσιώτης - Μικρασιάτης πονεμένος πρόσφυγας - παππούς του πρώτου - ο μόνος που επέζησε από οικογένεια 12 ατόμων, διότι, 19χρονος τότε, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο αδελφός του 23χρονος Μόν. Υπολ/γός Πεζ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, οι δε υπόλοιποι ατιμάστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στο Μπουρχανιέ (Κεμέρ), κατά το ολοκαύτωμα της Μικρασίας. Ο πονόψυχος, ο αποδειγμένα φιλόξενος, ιδιαίτερα στην Αθήνα μετά την κατοχή. Έλεγαν: ΄πάμε στο..κέντρο διερχομένων Ερεσίων στου Τέρπανδρου΄.
-Τέρπανδρος: αρχαίος κοντοχωριανός μας – Αντισσαίος – σημαντικός ποιητής και μουσικός, που διέπρεψε πριν 2.700 χρόνια και ονομάστηκε «πατέρας της ελληνικής μουσικής». Πήγε στη Σπάρτη, όπου νίκησε στους μουσικούς αγώνες των Καρνείων και βραβεύτηκε τέσσερις φορές στα «Πύθια» που διεξάγονταν κάθε εννέα χρόνια, παρέμεινε δε εκεί για πολλά χρόνια και συνέβαλε στον κατευνασμό των εμφυλίων ερίδων. Θεωρείται εκτός από τον θεμελιωτή της ελληνικής λυρικής ποίησης και ο δημιουργός της επτάχορδης λύρας (φόρμιγξ = είδος κιθάρας), ενώ ανακάλυψε τον «βάρβιτο» (έγχορδο μουσικό όργανο που παιζόταν με πλήκτρα). Διατύπωσε τους κιθαρωδικούς νόμους, από τους οποίους ο ένας παρέμεινε με το όνομα «τερπάνδρειος». Στη Σπάρτη για πολλά χρόνια τον τιμούσαν σαν τον μέγιστο των αοιδών. Θεμελίωσε τους Νόμους , ένα είδος λυρικής ποίησης προς τιμήν του Απόλλωνα.
Η λεπτομερια που δε ξερετε ειναι ο στιχουργος σ’αυτο το cd ειναι Ερεσιώτης και δυο μουσικοι που επαιξαν ειναι Μεσοτοπίτες!Δηλαδη το cd ηταν Μυτιληνιά υπόθεση!