Ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Μουσείου Ερεσού στις 7/9/2011, με ενθουσιώδεις υποσχέσεις και δεσμεύσεις υπεύθυνων ανθρώπων:
Ο. Φιλανιώτου (Δ/ντρια Κ’ ΕΠΚΑ): Υπάρχουν τόσα πολλά και σημαντικά ευρήματα πλέον που επιβάλλεται η Ερεσός να αποκτήσει ένα μεγάλο Μουσείο.
Ν. Ζούρος (Δ/ντής Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου): Τα δύο Μουσεία, δηλ. το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και το το Μουσείο Ερεσού μπορούν να έχουν μια πολύ στενή συνεργασία, αφού οι επισκέπτες της Λέσβου θα έχουν διπλό λόγο για να ταξιδέψουν προς το δυτικό μέρος του Νησιού.
Δ. Βουνάτσος (Δήμαρχος Λέσβου): Αγαπητοί συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, φίλε Πρόεδρε, Αντωνακόπουλε, Παππού, κ. Αντιδήμαρχε Ερεσού, κ. τέως Δήμαρχε Ερεσού Καρδαρά και νύν Περιφερειακέ Σύμβουλε, αγαπητέ Μάκη Αξιώτη, θα σε αποκαλέσω φαινόμενο των μοντέρνων καιρών, πολυτάλαντο, εάν παραλείπω κάποιους, αγαπητέ Ιγνάτιε αντέχεις ακόμα δια του καλάμου πλέον, φίλοι του Προεδρείου και μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Ερεσίων, να πάρουμε την υπόθεση αυτή της ίδρυσης ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΡΕΣΟΥ στα χέρια μας με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, και δεν είναι λόγια τούτα ενός πολιτικάντη, είναι λόγια ενός πολιτικού.
Ε. Πιπερά (εκ μέρους του Προεδρου του Συλλογου Απ. Ερεσίων «Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ» Π. Πλάκα) : Κυρία Φιλανιώτου, ο Σύλλογός μας ήταν και -τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά - θα είναι δίπλα σας, δίπλα στην αρχαία μας κληρονομιά. Πολλά μέλη μας θα βρεθούν να συντρέξουν την προσπάθεια που ξανά-ξεκινάτε σήμερα. Ας ευχηθούμε πως οι διάδοχοι σας θα πιάσουν το χέρι που τους απλώνουμε σαν Σύλλογος.
Από την ομιλία της Όλγας Φιλανιώτου στην Ερεσό, 7/9/2011
«Τα ευρήματα που στεγάζει το μικρό αυτό μουσείο είναι ποικίλα. Όπως ακούσατε, περισυλλογές ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα και οργανωτής της συλλογής ήταν ο Σεραφείμ Χαριτωνίδης, σπουδαίος αρχαιολόγος που άφησε ένα μεγάλο έργο στη Λέσβο. Δυστυχώς, η προέλευση των περισσότερων ευρημάτων από περισυλλογές, όπως και αυτών που προέρχονται από παραδόσεις, δεν είναι γνωστή κι επομένως η χρονολόγηση, η ταύτιση και η ερμηνεία τους είναι συχνά αβέβαιη. Αργότερα όμως άρχισαν να γίνονται σωστικές ανασκαφές, και εδώ πρέπει να αναφέρω τις ανασκαφές των συναδέλφων Αγλαϊας Αρχοντίδου και Λίλιαν Αχειλαρά, που επίσης προσπάθησαν πολλά χρόνια να οργανώσουν την επανέκθεση, την οποία έλαχε σ’ εμένα να ολοκληρώσω. Με τις ανασκαφές της Εφορείας η συλλογή εμπλουτίστηκε με πολλά ευρήματα, πάρα πολλά, που η προέλευση τους είναι γνωστή, μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα χρονολογικό πλαίσιο, να συσχετισθούν με συνευρήματα και να μας δώσουν στοιχεία πολύτιμα, όχι μόνο για την ιστορία της Ερεσού, αλλά και της Λέσβου ευρύτερα.»
«Το κτήριο του Σχολείου που μας παραχωρήθηκε στεγάζει μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα και, πώς να το πώ, τα πιο αναγνώσιμα από το ευρύ κοινό. Το παλιό κτηριάκι θα επισκευαστεί επίσης κι εκεί θα στεγαστούν άλλα εκθέματα, που θα ενδιαφέρουν περισσότερο τον ειδικό, αλλά βεβαίως θα μπορεί να τα δει και όποιος άλλος θελήσει. Το παλιό φυλάκιο θα γίνει χώρος αποθήκευσης όσων αρχαίων δεν μπορούν να εκτεθούν. Ελπίζουμε πάντως ότι, με τον καιρό, θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να γίνει και το μεγάλο Μουσείο.
Επειδή ακριβώς ο διαθέσιμος χώρος είναι πάρα πολύ μικρός, η οργάνωση της έκθεσης απαιτούσε μεγάλη προεργασία. Θα σας δείξω χαρακτηριστικά μια-δυό εικόνες από την δουλειά που κάναμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου μεταφέραμε τις εικόνες των εκθεμάτων και τις στήσαμε στην αίθουσα υπό κλίμακα για να δούμε πώς χωρούν και πώς ταιριάζουν μεταξύ τους (εικ. 1, 2).
Το σχέδιο αυτό τροποποιήθηκε πολλές φορές και υποχρεωθήκαμε να αφαιρέσουμε κάποια εκθέματα ή να προσθέσουμε άλλα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευανάγνωστο. Εδώ βλέπετε τον ημιυπαίθριο χώρο, όπου θα εκτεθεί ένα ψηφιδωτό που βρέθηκε στο οικόπεδο Μαλέσκου και κάποια αρχιτεκτονικά μέλη από παλιές περισυλλογές (εικ. 3).
Στο εσωτερικό του πρώην σχολικού κτηρίου οργανώσαμε την έκθεση όχι χρονολογικά αλλά θεματικά, σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: ιδιωτικός βίος, θρησκεία-λατρεία, ταφικά έθιμα, δημόσιος βίος. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα νομίσματα, επειδή εμπεριέχουν στοιχεία από όλες τις υπόλοιπες.»
Αφήστε μια απάντηση